Workshops Didactiek & Toetsing (Talentgericht onderwijs) binnen het hbo (online)
Het hbo verschilt in veel opzichten van het voortgezet onderwijs en het mbo: de toetsing is anders ingericht, docenten hebben verschillende rollen, er wordt gewerkt met grotere onderwijseenheden en er is een diversiteit aan leerroutes. Het kan voor studenten die de overstap naar het hbo maken uitdagend zijn om hieraan te wennen. Om docenten, mentoren en decanen die studenten begeleiden in het studiekeuzeproces inzicht te geven in de toetsing, de didactiek en de studieroutes binnen het hbo organiseren we verschillende (online) workshops die hier een inkijkje in geven. Deze inzichten kunnen gebruikt worden om studenten te helpen voorbereiden op het hbo en/of bij het ontwikkelen van praktijkgerichte vakken zoals Havo PGP. Hieronder een beschrijving van de workshops die worden aangeboden.
Aanmelden Workshops Didactiek & Toetsing (Talentgericht onderwijs) donderdag 2 oktober 2025 15.00 - 16.30 uur (online)
Thema:
Toetsen van grote eenheden: hoe richt je portfoliotoetsing van leeruitkomsten in?
Doelgroep: Docenten die het Havo PGP (gaan) ontwikkelen of een ander vak met een portfoliotoets.
Binnen het hbo wordt vaak gewerkt met een portfolio-assessment waarin studenten leeruitkomsten aantonen. Het ontwerpen van onderwijs begint dus met het ontwerpen van goede leeruitkomsten. Hoe kun je het onderwijs, en de toetsing, zo inrichten dat studenten bewijsmateriaal verzamelen en hiermee deze leeruitkomsten aantonen? En hoe organiseer je dit in een situatie waarin studenten samen met medestudenten, begeleiders in het werkveld en docenten navigeren door hun leerproces?
Aanmelden Workshops Didactiek & Toetsing (Talentgericht onderwijs) maandag 12 januari 2026 15.00 - 16.30 uur (online)
Thema:
Feedbackgeletterdheid: wat is feedback in het licht van begeleiden en wat betekent dit voor (startende) studenten?
Doelgroep: decanen en docenten die leerlingen willen voorbereiden op de overstap naar het hbo en/of ontwikkelaars Havo PGP.
Binnen het hbo neemt feedback een belangrijke rol in binnen het onderwijs. Voor een optimaal leereffect is het belangrijk dat studenten feedback kunnen waarderen, beoordelen wat de kwaliteit van hun werk is, emoties kunnen reguleren bij het ontvangen van feedback en weten welke stappen ze daarna kunnen zetten. Maar wat vraagt dit van docenten? En hoe richt je een onderwijsarrangement zo in dat het bijdraagt aan deze feedbackgeletterdheid?
Aanmelden Workshops Didactiek & Toetsing (Talentgericht onderwijs) donderdag 16 april 09.00 - 10.30 uur (online)
Thema:
Zelfregulerend leren & navigeren door je leerproces: wat wordt er binnen TGO verwacht m.b.t. zelfsturing en autonomie? En hoe helpen we studenten dit te ontwikkelen?
Doelgroep: Decanen en docenten/mentoren die leerlingen willen voorbereiden op de overstap naar het hbo en/of ontwikkelaars Havo PGP.
Binnen het hbo moeten studenten vaak zelfstandig werken en complexe taken uitvoeren. Zelfregulerend leren geeft hen de vaardigheden om hun eigen leerproces te plannen, monitoren en evalueren. Daarnaast bereidt het studenten voor op de arbeidsmarkt, waar zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen steeds essentiëler worden. Maar hoe helpen we studenten hierin stappen zetten? En wat vraagt dit van de manier waarop lerenden worden begeleid?
Aanmelden Workshops Didactiek & Toetsing (Talentgericht onderwijs) maandag 9 juni 2026 15.00 - 16.30 uur (online)
Thema:
Leerroutes binnen het hbo: welke keuzemogelijkheden zijn er binnen de verschillende leerroutes en hoe helpen we (toekomstig) studenten hier keuzes in maken?
Doelgroep: Decanen en docenten/mentoren die leerlingen willen voorbereiden op de overstap naar het hbo.
Het hbo is volop in ontwikkeling: het aanbod in Associate Degree-opleidingen en hbo-masters wordt steeds uitgebreider (in voltijd, deeltijd en duale varianten) en biedt kansen voor een diverse groep studenten. Ook zijn er hbo-bachelor opleidingen die verbreden en/of een brede oriëntatiepropedeuse aanbieden. In deze workshop gaan we in op deze ontwikkelingen en de diversiteit aan studieroutes die hierdoor ontstaan binnen het hbo: voor welke doelgroepen zijn deze interessant? En wat betekent dit voor LOB en het studiekeuzeproces?